Partner Karel Vaes die kersen plukt.

Kersen van hoog- en laagstam

Op de flanken van de Haspengouwse Herkvallei groeien de kersenbomen van Hellingenfort.
Karel en Veerle Vaes telen er voor CRU buitengewone kersen, met veel kennis van zaken en een hart voor de natuur.

Karel erfde de passie voor fruit telen van zijn grootvader.
Zijn opa had verschillende gronden met appel- en perenbomen, totdat hij op een gegeven moment besloot om tussen die bomen jonge kersenbomen aan te planten.
Toen ik 18 jaar was, konden we voor de eerste keer kersen oogsten”, vertelt Karel.
“Ondertussen weet ik hoe je best met die bomen omgaat.”

Doordachte rassenkeuze

Karel en Veerle telen kersen van verschillende rassen, telkens uitgekozen omwille van hun goede smaak.
Het gaat om vroege en latere rassen, waardoor we tijdens het seizoen een iets langere periode kersen kunnen aanbieden.

Het seizoen start meestal met de hoog- en laagstam Kordia en we eindigen met de Reginakersen.
Maar dit hangt natuurlijk samen met externe factoren zoals het weer.
Wist je trouwens dat het ras Kordia is afgeleid van het Franse cœur en verwijst naar de vorm van de kers: een hartje?

Afhankelijk van de natuur

De hoogstamkersenbomen van Karel Vaes groeien in de boomgaard “De knoppel” in Mettekoven, een natuurreservaat waar Karel en Veerle ook hoogstamappels voor CRU telen.
“Hoogstamkersen zijn intenser van smaak dan laagstamkersen, maar iets kleiner en moeilijker te plukken”, legt Karel uit.
“Bovendien zijn de hoge bomen blootgesteld aan de grillen van natuur: we kunnen ze niet beschermen tegen regen, hagel of harde wind. Wel kunnen we bij hoogstam landbouw en veeteelt combineren: de koeien grazen het gras en het onkruid weg en eten de gevallen kersen op.
Goed voor de natuur, en makkelijk voor ons”, vertelt hij trots.

Kersen van Karel Vaes, verkrijgbaar in onze CRU-markten.

“Laagstamkersenbomen daarentegen staan in rijen en lager bij de grond waardoor de kersen makkelijker te plukken zijn, maar de bomen hebben meer last van nachtvorst.
Als er veel regen voorspeld wordt, bescherm ik de bomen met een overkapping.
Soms kan één verkeerde bui op het verkeerde moment veel schade aanrichten: door de regen zet het vruchtvlees uit en kan de schil barsten of kunnen er schimmels ontstaan.
Dankzij mijn overkappingssysteem zijn de kersen op een natuurlijke manier beschermd en loop ik iets minder risico op een mislukte oogst. ”

Op zijn eigen manier

Een kersenboom – vooral laagstam -  is één van de moeilijkste bomen om te snoeien.
“Toch houd ik ontzettend van de zoektocht om telkens weer slim te snoeien”, zegt Karel enthousiast.
“Als je het goed doet, dan zijn er het jaar daarop meer en grotere kersen. Het is net een puzzel.”

Kersen plukken.

Plukken op het juiste moment

“Tijdens het seizoen trek ik om 6 u. ’s ochtends met de plukkers naar de boomgaard.
Het plukken van hoogstamkersen is een echte kunst: de kersen hangen tot wel 12 meter hoog.
Je hebt heel wat behendigheid en evenwicht nodig voor dat acrobatenwerk”, lacht Karel trots.

“We plukken altijd vroeg in de ochtend, dan zijn de kersen nog redelijk koel van de nacht en ook steviger”, vervolgt hij.
“De zon en de donkere schil zorgen ervoor dat de kersen overdag snel opwarmen.
Wanneer je in de namiddag zou plukken, kunnen de kersen binnenin wel 30 °C worden waardoor ze kwetsbaarder en moeilijker te vervoeren zijn.”

Zorgvuldig sorteren

“Na het plukken brengen we de kersen naar onze hoeve, waar we ze met de hand sorteren.
Alle beschadigde kersen, bijvoorbeeld barstjes door de regen, halen we eruit.
Bovendien selecteren we voor CRU enkel de donkerste kersen van de geoogste variëteit, omdat die de beste smaak hebben.
En ook de allerdikste!
Door kersen manueel te sorteren, kunnen we nauwkeuriger werken dan een machine en beter inspelen op de gevraagde kwaliteit van CRU.
Tegen de middag staan de kistjes kersen klaar en komt CRU ze ophalen!"

Kersen sorteren bij partner Karel Vaes.